Nu ska vi minnas Fadime i dag #fadimedagen

Denna dag har överskuggas av socialdemokraterna och dess ordförandes omedelbara avgå nu i eftermiddags. Dock finns det något som är så mycket mer värdefullt att uppmärksamma, det är Fadimedagen, som uppkommit efter Fadime Sahindal, som brutalt mördades i dag för tio år sen, i något som vi kallar hedersmord. Detta hände henne för att hon bestämt helt själv vad hon vill göra med sitt liv och inte ville styras av sin far och detta vägrade fadern acceptera.

Detta är inget som bara skett Fadime, utan också Pela Atroshi, men också många andra  kvinnor i både i Sverige och världen över. Att många unga kvinnor lever i ett hedersförtryck i dag 2012 är skandal och inget som nånsin får negligeras, på något sätt. Detta måste arbetas med från samhället hela tiden, genom att lyfta fram ideella initiativ som måste få aktivt stöd från de offentliga på olika sätt, kvinnojourer exempelvis. Sen måste skolor få mycket mer kunskap på detta för upptäcka eleverna som är utsatt för hedersförtryck.  Sen också täppa det luckor som finns i dagens lagstiftning där tvångsäktenskap inte är helt kriminaliserat. Detta är största vi kan göra för hedra Fadimes, Pelas och alla andra som fallit offer för hederskulturen.

Det viktigaste är att det aldrig får glömmas bort, utan att Fadimedagen fortsätter att uppmärksammas och att vi på sätt aldrig glömmer bort det pris Fadime fick betala för sitt engagemang för att hon och alla andra i hennes situation ska få leva efter sina drömmar. I år missade jag att närvara på någon minnestund för Fadime och skäms över det, så försöker alla fall uppmärksamma det genom att skriva om det här.

Media om #fadimedagen: SvD, DN

Andra skribenter:  Annie LööfSakine Madon, Jerry Olsson, Vanligtvis, Goth Barbie,  Germund Andersson, Maja Hagerman

Läs mer om Fadimedagen här

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.