Förhoppningsvis kanske alla har rätt till vård i Sverige snart

Liberala Ungdomsförbundet (LUF) Storstockholm har bedrivit en kampanj för papperslösas rätt till vård nu under hela sommaren och som fortsätter nu framtill valet. Detta har lät till att medieuppmärksamhet kring denna fråga och nu når den nya höjder för att nu har Birgitta Rydberg (FP), Landstingsråd i Stockholms Landsting, och Christoffer Fagerberg, ordförande för LUF Storstockholm, skrivit en debattartikeln som nu publiceras på DN Debatt. Det är som de skriver en mänsklighet rättighet till sjukvård, för att det kan kopplas till rätten till liv, för får man inte behandling kan man riskera sitt liv. Därför är det en skyldig för varje stat att garantera att denna rätt finns för alla människor som befinner sig inom statens gränser. Det är som sagt en självklarhet för LUF och Folkpartiet Liberalerna att detta garanteras, alla människor oavsett om det saknar papper eller inte. Ingen människa ska få död inom Sveriges gränser för att vi vägrar ge alla människor vård för de är papperslösa.

Det är förstås så att de sverigdemokratiska bloggarna vaknar på en gång när denna fråga syns i media. Ett exempel kommer från en SD-bloggare, som helt omänskligt tycker det är bättre att personen dör än att den får vård för avisningsbeslut måste respekteras. Personen som fått avisningsbeslut har nog inget val egentligen, för antagligen dör denne här på grund av sjukdom eller för att denne är illa ute i sitt gamla hemland. Denna fråga handlar inte om frågan reglerad invandring eller fri invandring, detta handlar om man till vilket pris som helst ska strunta i att personer är sjuka för att respektera avslag på asylansöken. Jag tar gärna diskussion om fri invandring, men nu handlar detta om humanitär katastrof i Sverige, för människor inte vågar uppsöka sjukvården, för att de inte vill riskera att bli tillbaka skickade till stället som de flydde från av anledning, så de lider heller i Sverige. Andra argument som personen för fram är att kommer massa människor som slänger sina papper för att de kan få fri vård. Eller hur? Det är fortfarande så att det inte är skönt att leva som papperslös, för man vilar ändå med avisningshotet över sig, får obekväma arbeten osv. Jag är ganska säker på folk väljer att få leva helt öppet i Sverige genom att ansöka om asyl. Men de papperslösa uppstår då asylansökan avslås och man vet att man kommer leva värre i de gamla landet än att leva gömd i Sverige, då kan vi inte vara så omänskliga att vi försöker göra livet värre än där. För det innebär grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, vilket man aldrig kan acceptera. Att person också hävdar att det generöst asylpolitik i Sverige förstår jag inte heller, om man jämför med andra grannländer och så, visst. Men det kan man ju inte gör,  bara för de har usel asylpolitik kan vi också ha det? Logiskt? Nej, vi utvisar i dag tillbaka folk till Irak och Afghanistan, är detta säkra områden att utvisa någon till? Nej, det är något allvarligt fel om man säger att denna politik är generös.

LUF Storstockholm har också en namninsamling som kan skriva under här. Den kommer att överlämnas till socialminister Göran Hägglund (KD).

Läs också Amanda Briheds inlägg om detta, kandidat 42 ser ingen skillnad på människa och människa, alla måste garanteras samma rättigheter av den stat de befinner sig. Isabel Sommerfeld som skriver för FP på Finest, skriver om detta. Kristina Palmgren skriver också hur självklart hon tycker det är.

Andra som bloggar om papperslösa, människorätt, Folkpartiet Liberalerna, Liberala Ungdomsförbundet Storstockholm, sjukvård

12 svar till “Förhoppningsvis kanske alla har rätt till vård i Sverige snart

 1. Ja om bara Moderaterna försvinner från regeringen så.

 2. Otroligt!

  Får jag fråga hur detta hade tänkt att realiseras.
  Jag vill INTE skattemedel skall gå till personer som vistas ILLEGALT
  i landet. Nu vet jag att jag INTE skall rösta på ert flumparti.

  Skattemedel till skattebetalare i första hand tack.

 3. Jaha, bara kastra ID-kortet nästa gång man går till tandläkaren.
  Synd att man inte är från Mellanöstern och Afrika för då är ju precis allting gratis i Sverige.

 4. Ping: Om papperslösas situation « Christoffer Fagerberg

 5. @Måligan: Med tillräckligt stor tryck går det att pressa moderaterna till att gå med på detta.

  @Tomas: För det första så är alla människor, därför gäller mänskliga rättigheter för alla som befinner sig i Sverige oavsett om staten bestämt att det får vara här eller inte. Vi är ett parti som står för mänskliga rättigheter konsekvent och inte bara för vissa.

  @Lasse Tandvård ingår lika mycket som det gör det för andra människor i Sverige. Alltså nästintill inte alls.

 6. Ping: Stärk papperslösas rätt till vård – i hela landet | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

 7. Ping: Papperslös är inte rättslös « Martin Andreasson (FP)

 8. Ping: Vård för papperslösa – medmänsklighet eller omänsklighet « Per pladdrar på

 9. Citat: ”Förhoppningsvis kanske alla har rätt till vård i Sverige snart” …jaha, hur går detta ihop frågar man sig? Med tanke på föjande:

  1. Jag betalar skatt för välfärd och service. Skall denna skatt nu även täcka samma förmåner för alla jordens människor som råkar uppehålla sig i Sverige? Det blir intressant när detta rykte sprids över MENA/Afrika och huxflux har vi ”sjukdoms-invandring” också…

  http://meritwager.wordpress.com/2010/08/14/en-migga-om-sjukdomsinvandring/

  2. Skall vi lagstifta om att det skall vara lagligt att bryta mot lagen? D v s ska vi åsidosätta gällande lagstiftning, t ex utlänningslagen? Dessa personer befinner sig ju illegalt i Sverige! De har ingen rättighet att vistas i landet, och än mindre utnyttja dess service.

  http://meritwager.wordpress.com/2010/05/10/ska-facket-hjalpa-svartjobbande-svenskar-ocksa/

  3. Fri invandring? Hur ska man ställa sig till dina argument om denna typ av illegal vistelse i Sverige på det stora hela? Efter att ha läst din artikel ovan så är ju slutsatsen att alla som vill skall få stanna i Sverige. Allt annat är ”inhumant”.

 10. @David
  1. Om man befinner i sig i Sverige, är sjuk som så att man måste uppsöka vården, så är självklart. Om det fanns en möjlighet för de papperslösa att få vård i hemlandet skulle nog de flesta återvända, men de har förmodligen inte den möjligheten & sen så händer nog ännu värre saker om de återvänder. Sen är det också så att många papperslösa arbetar idag i Sverige, även vissa betalar skatt genom att arbetsgivaren gör det. Gäller förstås inte alla, men många gör det.

  2. Vi gör det inte lagligt att bryta mot lagen, men man kan inte till vilket pris som helst ha en ”konsekvent” lagstiftning, när en sådan bryter mot människorätten.

  3. Alla människor som har asylskäl ska få stanna i Sverige, det säger den svenska lagen. Sen sker en väldigt dålig lagtolkning i dag. Papperslösas rätt till vård handlar inte om att få stanna eller inte, men de måste ha rätt till vård utan att riskera att utvisas när man söker den.
  Sen vill jag i min vision av samhället ha en fri invandring för att jag anser att bara för att jag är född i detta land så har jag ingen rätt att besluta var folk ska få bosätta sig.

  • Ja, du är ung och naiv…du får väl skylla på det.
   Det kommer en dag när även du undrar var dina skattepengar tar vägen och du kommer ifrågasätta nedmontering av social och kommunal service.

   Jag tror du innerst inne förstår att dessa naiva visioner inte är genomförbara – och att ingenting är gratis. Någon måste betala – ”någon” råkar vara jag och övriga skattebetalande medborgare i detta land – förhoppningsvis du också någon gång i framtiden…

   Fri invandring – ja, problemet är att idag har vi uteslutande bidragsinvandring (asylsökande, anhörighetsinvandring e t c) – och i princip ej någon arbetsinvandring i form av högutbildade, självförsörjande och internationellt erfarna personer.
   …det krävs nog en helt annan inriktning av Sveriges invandringspolitik om ”fri invandring” skall ses som annat än rena rema floskler…
   Idag är istället Sveriges roll i de internationella ”flyktingströmmarna” att agera ”hela världens socialbyrå”….det vet du också – samt många slipade männsikosmugglare…

 11. Att kalla sin debattmotståndare för naiv, är ett tecken att man själv saknar argument för sina åsikter eller alla fall faktaunderlag för dem. Jag vet att inget gratis, pengar kommer från alla som på något sätt betalar skatt, inkomstskatt, moms etc. Det finns i dag saker vi slänger i väg andras pengar på, men inte är hjälp till vår medmänniskor. Jag vet inte med dig, men jag kan inte låta människor dö bara för vi vägrat hjälpa dem.

  Det svenska välfärdssystem behöver reformeras vilket som, där grunder blir den som inte har råd ska garanteras välfärd.

  Det är exakt den attityd som du visar mot människor som kommer hit, som satt oss i en situation. De är hjälplösa offer, men det är egentligen tvärtom det är bara drivande människor lyckas ta sig och flytta långtifrån sitt gamla hemland för finna lyckan någon annanstans. Samma var det med utvandring från Sverige till USA, landet rensade på många drivande människor på grund av detta som istället berikade USA i stora delar. Inga människor flyr till Sverige för bidragen, däremot är tyvärr så att vårat system skapar dessa människor som finner vägar att utnyttja för en del finner något tjäna något på det, även en del infödda med flera generationer i Sverige tänker så. Människan är en ego varelse, man kan inte göra det för enkelt för en att leva utan att anstränga sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.