Svenskt hederskultur

Så kallad hederskultur, är något som man i den svenska debatten oftast ser som lika med muslimska kulturer, det är så fel det kan bli. ”hederskulturer” finns inom alla kulturer där man ser som viktigare att följa familjens normer och dess kultur än följa sina egna drömmar. Detta har lett till allvarliga och mindre allvarliga krockar mellan familjens regler och sina drömmar, ibland med dödligt våld. Att det kallas ”hederskultur” är mycket konstigt, för dessa fenomen är en skam för sina respektive kulturs fina sidor. Det är faktiskt en skamkultur. Den svenska kulturs skamkultur är framför allt i dag drabbande för HBT-personer, man kan riskera utfrysning från familjen mm. Det illa nog, sen är det förstås så att de dödliga våldet och hotet om det existera kanske också, men det är inget som nånsin uppmärksammas i svensk press.

Bland gruppen HBT-personer har homosexuella fått det bättre, mindre homofobi, förstås är det långt kvar för det finns mycket homofobi fortfarande, men en grupp människor som fortfarande är kraftigt stigmatiserade är transpersoner och transsexuella. Sexssäljare är väl dem som möjligen är mer stigmatiserade. Det kan därför finnas en anledning till att de tvångssteriliseras utan att en ordentlig debatt förs, exempelvis hade funktionshindrade gjorts det idag hade varit en väldig debatt med all rätt förstås, men nu är tyst i Riksdagens kammare, ingen där ställt frågor om detta eller överhuvudtaget börjat debattera frågan. Nu när Amanda Brihed skrev i Aftonbladet i söndags fick hon svar av socialministern Göran Hägglund (KD) i samma tidning och det är första gången någon från regeringshåll yttras på flera årtionden, men svaret var ett typiskt politisk svar, som inte sa så mycket om tvångssteriliseringarna, förutom hans sista mening som både dolt och tydligt lyser genom hans syn på det; ”Viktigt är också att lagen skyddar barnens rättigheter i enlighet med Barnkonventionen, som exempelvis rätten till sina föräldrar.” Det är bara ett mycket enkelt, vanligt argument i dessa sammanhang ”tänk på barnen”, men saken är den att i dag lever många barn med ensamstående föräldrar och det tar ingen skada, det är svepskäl för att man inte rent ut vill säga att vissa människor inte är lika mycket värda. Det är hemskt att personer kan tycka så och jag hoppas på att bloggosfären nu med hjälp av den traditionella median Aftonbladet kan sprida ut detta i övriga traditionell media och få gång ett agerande hos Sveriges riksdagsledamöter, framför allt hos dem liberala som har stolt tradition att ställa sig på utsatta människors sida.

Läs mer hos exempelvis dessa;
Mathias Sundin, Svensk Myndighetskontroll, Catrine Norrgård, Människorättsnätverket Svart Måndag , Adam Cwejman. Detta var bara ett par exempelvis det finns ett stort antal som bloggar om ämnet kanske uppdaterar med en längre senare.

Intressant? Andra som skrivit om hederskultur, skamkultur, HBT, tvångssterilisering, omänskligt

Det här andra gången denna fråga behandlas här på bloggen och det skäms jag över, då detta måste vara den allvarligaste människorätts kränkning i svensk lag just nu, då ska det självfallet uppmärksammas

Ett svar till “Svenskt hederskultur

  1. Pingback: Tvångssteriliseringar av transpersoner måste stoppas och det nu | Jens O.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.